Lynet

10 tips voor het plannen van een weekmenu

Lekker en gezond eten gaat me een stuk beter af als ik van tevoren bedenk wat ik ga eten. Zodat ik niet in de supermarkt sta terwijl ik trek heb en allemaal ongezonde dingen meeneem. En nog een voordeel: het scheelt ook in kosten. Het samenstellen van een weekmenu is heel makkelijk. Maar als je er net mee begint, is het handig om tips te krijgen. Ik doe het al jaren en geef je tips!

1 Agenda’s bekijken
Het eerste wat ik doe als ik mijn weekmenu maak, is het checken van mijn agenda en die van mijn vriend. Wanneer eten we samen en hoe druk zijn we die week. Op dagen dat we gaan sporten, kies ik bijvoorbeeld het liefst voor snelle gerechten die binnen 15 minuten op tafel staan.

2 Wat voor weer wordt het?
Ik kijk altijd even naar de weersvoorspellingen van die week. Als het 27 graden wordt, eet ik liever geen warme soep of zware maaltijden. Dan kies ik liever voor een frisse (maaltijd)salade.

3 Wat heb je nog?
Het is natuurlijk zonde om dingen weg te gooien die je nog over hebt. Ik kijk daarom altijd even in mijn koelkast of er nog dingen liggen die op moeten. Ook check ik altijd even mijn voorraadkast, dat kan flink wat euro’s schelen.

4 Kies groente en fruit van het seizoen
Om geld te besparen, kun je groente en fruit van het seizoen kopen. Aardbeien zijn veel goedkoper in de zomer, asperges zijn het goedkoopst in de lente en pompoen scoor je het goedkoopst in de herfst en winter. Naast dat het goedkoper is, zijn seizoensgroente ook veel lekkerder als je het in het juiste seizoen eet.

5 Wat is er in de aanbieding?
Ik kijk altijd even wat er in de aanbieding is. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je producten koopt die je niet gaat gebruiken, maar kies juist producten die je vaker eet. Pasta, rijst en andere houdbare producten koop ik het liefst als ze in de aanbieding zijn.

6 Elke week iets nieuws
Ik vind het leuk om nieuwe recepten te proberen, maar ik ben vaak ook behoorlijk druk doordeweeks. Daarom probeer ik elke week 1 nieuw recept op mijn weekmenu te zetten. Mijn inspiratie hiervoor haal ik uit kookboeken, tijdschriften en natuurlijk online. Door elke week 1 nieuw recept te proberen, kan ik de rest van het weekmenu makkelijk en snel in elkaar zetten met gerechten die ik vaker eet.

7 Bewaar je favoriete gerechten
Ik heb een hele ‘recepten-bank’ waar ik mijn go-to gerechten in heb staan. Ooit mee gestart toen ik mijn eten nog elke dag bijhield in MyFitnesspal. En dat bevalt zo goed dat ik daar al mijn favoriete recepten in zet. Het is eigenlijk net een mini-kookboek. Als ik de gerechten aanklik, zie ik direct alle voedingswaarden ‘en de ingrediënten die erin zitten. Zo heb ik mijn boodschappenlijstje ook snel klaar.

8 Bouw speling in
Soms komt er wat tussen. Een meeting die vreselijk uitloopt, een onverwachts etentje buiten de deur of iets anders waardoor het ineens niet handig is om thuis te eten. Voor die momenten bouw ik altijd wat speling in. Wat is zelf vaak doe, is elke week minimaal 1 maaltijd met houdbare ingrediënten kiezen. Die plan ik dan voorkeur aan het einde van de week, zodat het ook prima de week erop gegeten kan worden als dat beter uitkomt. dit gerecht kunt bewaren voor volgende week mocht het nodig zijn.

9 Wees flexibel
Ik hoor vaak dat mensen het lastig vinden om een week van tevoren al te bepalen in welk gerecht ze over 5 of 6 dagen zin hebben. De ene dag heb je zin in pasta, terwijl je de andere dag liever een frisse salade eet. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik veel afwisseling tijdens de week. Zo kan ik tussen de dagen nog schuiven als ik op maandag geen zin heb in een curry, maar liever pasta of een salade eet.

10 Schrijf het op
Mijn vriend en ik koken allebei, dus het is handig dat we beide kunnen zien wat we gaan eten. Wij hebben daarom een (simpele) agenda in de keuken waar elke dag in staat wat we gaan eten.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×