Lynet

Hoe wij onze tuin een complete make-over gaven voor minder dan €1.000

Hoewel de vorige bewoonster van ons huis landschapsarchitect is, was de tuin toch niet helemaal ons ding. Het was speels, met veel planten en bloemen, maar er lag ook veel bestrating. Ook waren er veel grote, hoge grassen en hoge bamboe. Onze tuin is vrij lang, maar erg smal en door die hoge beplanting konden we de achterkant van de tuin niet zien. Dat wilden wij graag anders. Het voelde wel spannend, want dachten we nou echt dat we het beter konden dan een landschapsarchitect? En dan ook nog eens met een klein budget? We gingen de uitdaging aan.

Before - Tuin make-over
After - Tuin make-over

De basis: tuinplan en beplantingsplan
We vonden het belangrijk om een goede basis te creëren voor onze tuin. Dus in plaats van dat we lukraak aan de slag gingen, kochten we de Masterclass ‘Planting design’ van Studio May and June. We leerden over welke grondsoort we hebben en waar we rekening mee moesten houden qua beplanting. En hoe je een border opbouwt in lagen, zodat we in alle seizoenen kunnen genieten van onze tuin. Echt een grote aanrader als je ook met je eigen tuin aan de slag gaat.

– Masterclass ‘Planting design’ van Studio May and June: €27,95

Bestaande elementen zoveel mogelijk behouden
Ik ging aan de slag met de plattegrond. Ik hield rekening met een aantal elementen die we graag wilden behouden: een aantal bomen en de overkapping achterin de tuin. De plattegrond moest hier dus omheen gemaakt worden. Ook nam ik natuurlijk de dingen mee die ik leerde in de masterclass, bijvoorbeeld hoe groot een border minimaal moet zijn om hem in lagen te kunnen opbouwen. Ik tekende de plattegrond op schaal op papier om een goed beeld te krijgen.

Tuin plattegrond | Tuin make-over

Besproeiingssyteem tuin aanleggen
Toen we de tuin helemaal open hadden liggen, bedachten we ons dat we nu net zo goed een besproeiingssysteem konden aanleggen – mits dat qua kosten te doen was. We hadden alleen een waterpunt bij het huis zitten en omdat onze tuin lang is, konden we niet met de sproeier achterin de tuin komen. Tijdens een rondje Googelen kwamen we de Pipeline set van Gardena tegen. Precies wat we zochten en qua budget goed te doen. We hadden daarvoor ook een waterverdeler nodig om het water zowel voorin als achterin de tuin te kunnen gebruiken.

– Pipeline systeem Gardena: €121
– Waterverdeler Gardena: €27,49

Bestrating opnieuw gebruiken
Toegegeven: we hadden graag mooie gebakken waaltjes gelegd in de tuin, maar we wilden zo min mogelijk geld uitgeven aan deze tuin make-over. We besloten daarom om de bestaande bestrating opnieuw te gebruiken. De bestrating kostte ons dus niks, dus we hoefden alleen een trilplaat te huren.

– Trilplaat huren: €28

Grasmatten leggen
Wij wilden graag een stukje gras in de tuin en besloten om grasmatten te leggen. Dit is natuurlijk duurder dan gras zaaien, maar we vonden dit de prijs absoluut waard. Het is supermakkelijk en de tuin was eigenlijk direct ‘af’ toen het gras erin lag. Het is natuurlijk wel belangrijk om vervolgens het gras goed te blijven bemesten.

– Grasmatten: €90
– Zwarte grond: €65
– Mest voor gazon: €19,95

Tuin plattegrond | Tuin make-over

Planten en bloemen opnieuw gebruiken
Onze tuin zat qua planten en bloemen al goed in elkaar voordat wij startten met de make-over. Daar had de vorige bewoonster als landschapsarchitect natuurlijk rekening mee gehouden. We hadden dus al veel kleur in de tuin, vrijwel alles was goed voor vlinders en bijen én we hadden in elk seizoen eigenlijk al wel wat te kijken in de tuin. We vonden het dan ook zonde om alles weg te gooien en hebben zoveel mogelijk planten opnieuw gebruikt.

De bestaande beplanting heb ik als basis gebruikt voor ons nieuwe beplantingsplan. Ik ben dus gewoon met een app die planten herkent door de tuin gelopen om erachter te komen welke planten we allemaal hadden. Ik gebruikte hiervoor PlantNet. Met deze lijst ben ik vervolgens aan de slag gegaan met het nieuwe beplantingsplan.

Het verplaatsen van de planten vergde wel even wat planwerk, omdat we de hele tuin gingen omgooien. Sommige plantjes moesten we dus tijdelijk een nieuw plekje geven voordat ze naar hun definitieve plekje konden. De meeste planten hebben zelfs een nachtje overnacht in de garage.

-

Nieuwe planten en bloemen online bestellen
We hadden natuurlijk ook nog wel nieuwe planten nodig. We besloten om die online te bestellen. Dat is goedkoper en eerlijk gezegd ook een stuk makkelijker. Wij bestelden in totaal 152 planten bij Het Groene Paradijs voor minder dan €425. Wij waren heel nieuwsgierig naar de levering, want die ging via PostNL. Gelukkig was alles netjes in dozen met stro verpakt en ging het allemaal goed. Het scheelde ons veel tijd (want dit hadden we in meerdere ritjes van het tuincentrum moeten ophalen) en geld (want goedkoper dan het tuincentrum). Helaas konden we niet alles hier bestellen, dus hebben we de rest toch zelf opgehaald bij het lokale tuincentrum.

– Planten bij Het Groene Paradijs: €421,91 (inclusief levering)
– Planten bij het tuincentrum: €75

Borders aanplanten
Als we een groter budget hadden, hadden we voor borderranden van cortenstaal gekozen. Maar wij wilden de tuin zo low-budget mogelijk aanpakken en kozen daarom voor een goedkopere borderrand. Om de oude en nieuwe planten te poten, gebruikten we potgrond.

– Borderrand: €48
– Potgrond: €55

Zelf de tuin opnieuw aanleggen
Een tuin opnieuw aanleggen is veel en vooral zwaar werk. We hebben heel wat dagen staan bikkelen om de make-over af te krijgen. Zand heen en weer scheppen, planten (meerdere keren) verplaatsen en bomen verplaatsen. Dit scheelt natuurlijk enorm in de kosten als je het zelf doet. Hier waren we dus ook geen geld aan kwijt.

We zijn mega blij met de make-over van onze tuin en waren er uiteindelijk nog geen €1000 uit aan kwijt.

Totale kosten tuin make-over
Masterclass Planting design: €27,95
Nieuwe planten en bloemen: €500
Potgrond: €55
Borderrand: €42
Gardena Pipeline set: €121
Gardena waterverdeler: €27,49
Trilplaat: €28
Gras: €90
Zwart zand: €65
Totaal: €956,44

Before - Tuin make-over
After - Tuin make-over
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×