Lynet

Duurzame crypto: kan dat eigenlijk wel?

Een studie van de Universiteit van Cambridge laat zien dat het energieverbruik van Bitcoin niet mis is. Het wordt momenteel geschat op bijna 103 terawatt op jaarbasis. Voor je beeldvorming: in Nederland gebruikten we in 2019 in totaal 113 terawatt energie. En dan gaat het dus alleen nog maar over Bitcoin. In totaal zijn er nu ongeveer 7.500 cryptomunten op de markt. Niet zo duurzaam, dus. Toch?

Wat zorgt voor het hoge energieverbruik van Bitcoin?

Het energieverbruik van Bitcoin wordt bepaald door het aantal actieve miners. Geen idee wat miners zijn? Bekijk dan deze video van 6 minuten met uitleg over Bitcoin en de blockchain even. Om te kunnen minen, is speciale miningapparatuur nodig die 24/7 aan staat. En dát zijn dus enorme stroomvreters die de hele dag door snel internet nodig hebben.

Is Bitcoin slecht voor het milieu?

Is het dan zo zwart wit dat Bitcoin per definitie niet duurzaam is? Niet helemaal. 78% van de miners maakt namelijk gebruik van duurzame energie. En het grootste deel (65%) van alle miners is in specifieke provincies in China gevestigd. En niet zonder reden, want juist in die provincies gelden er lage energiekosten en is er snel internet. In die provincies is 30% bovendien overproductie van duurzame energie. China heeft hier de afgelopen jaren namelijk veel in geïnvesteerd. Bovenop die overproductie, komt dat stroom uit zonnepanelen in China sinds 2019 goedkopers is dan netstroom. Een win-win voor alle miners, dus.

Is Bitcoin dan goed voor het milieu?

Er zijn mensen die zeggen dat Bitcoin juist zórgt voor duurzame energie. Een kwestie van vraag en aanbod. Want hoe meer mensen gebruikmaken van duurzame energie, hoe meer duurzame energie er wordt aangeboden. Het is in ieder geval een feit dat het grootste deel van de miners bezig is met duurzame energie.

Cryptomunten die zich richten op duurzaamheid

Er zijn daarnaast ook cryptomunten die zich als oplossing volledig richten op duurzaamheid. Eigenlijk ook niet zo vreemd. Gezien de huidige klimaatcrisis, is het een hot topic. En dat maakt het een onderwerp waar oplossingen voor gezocht worden. Voorbeelden van crypto’s die zich richten op duurzaamheid zijn Power Ledger, Iota en We Power.

Power Ledger
Via het platform van Power Ledger is het mogelijk om duurzame energie af te nemen en te verkopen als je het zelf over hebt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en windenergie. De blockchain zorgt ervoor dat alles transparant is.

We Power
Via We Power is het mogelijk om direct bij de producent duurzame energie in te kopen. Hierdoor is het niet nodig om commissies te betalen, want tussenpersonen en -bedrijven zijn immers niet nodig.

IOTA
IOTA is eigenlijk een oplossing/tegenhanger voor de Blockchain waar de energievretende miners gebruik van maken. Waar het energieverbruik van de Blockchain van Bitcoin groeit bij elke nieuwe miner, kan dit bij IOTA niet gebeuren. Het totale aantal IOTA’s is namelijk al vanaf het begin beschikbaar en wordt niet meer uitgebreid. Het stroomverbruik van IOTA valt in het niet bij die van de Blockchain.

Ga jij starten met duurzame crypto?

Het is dus misschien wat langer zoeken, maar duurzame crypto’s zijn zeker mogelijk. En je hoeft helemaal niet voor een groot bedrag te kopen om te beginnen. Ook met een startbedrag van bijvoorbeeld €10 kun je al kennismaken met crypto currencies. Zelf gebruik ik hiervoor Bitvavo, een hele eenvoudige app die binnen een paar minuten geïnstalleerd is.

Bronnen

Dit artikel bevat een affiliate link.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×