Lynet

Curly girl methode voor wavy hair

Ik hoorde jaren geleden al voor het eerst van de curly girl methode. Ik heb me er eigenlijk nooit in verdiept, omdat ik geen krullen heb. Tot ik erachter kwam dat er ook een ‘wavy’ haarstijl is. Het was alsof ze mijn haar als voorbeeld gebruikt hadden bij het omschrijven van deze haarstijl. De curly girl methode belooft dat het ook met wavy hair – dat in eerste instantie soms stijl lijkt – toch mogelijk is om mooi (licht) krullend haar te creëren. Online zag ik veelbelovende before en afters, dus besloot ik om het te proberen. Mijn doel? Van futloos, stijl haar naar volumineus haar met krullen.

Geen curly girl – of toch wel?

Ik heb het nooit leuk gevonden om dingen met mijn haar te doen. Het wil gewoon nooit doen wat ik wil. Krullen blijven niet zitten en als ik het stijl, verschijnt er binnen no-time toch weer een soort slag in mijn haar. Op slechte dagen hangt mijn haar futloos langs mijn hoofd en krijg ik er met geen mogelijkheid volume in. Maar zodra het nat wordt van de regen, begint het te krullen en springt het alle kanten op. Wanneer ik op vakantie in de zee heb gezwommen, heb ik ineens volume en krullen in mijn haar. Die krullen die ik krijg van de regen en de zee, heb ik ook na het wassen van mijn haar, maar zodra het droog is, wordt het toch weer stijl. Zonde, want die krullen geven juist wat meer body aan mijn dunne haar.

Droog haar verzorgen

Op advies van mijn kapper ben ik na het verven van mijn haar een shampoo en conditioner zonder sulfaten, siliconen en andere schadelijke chemische toevoegingen gaan gebruiken. Ik heb altijd erg dun en glad haar gehad, maar van die producten werd mijn haar zó droog, dat er alleen pluis over bleef. Vooral de onderkant en de ‘babyplukjes’ aan de zijkant waren een drama. Op sommige dagen kon ik het alleen maar in een knotje dragen, omdat het er anders te onverzorgd uitzag. Deze methode kwam dus als geroepen om mijn droge haar de juiste verzorging te geven.

Mijn haar was soms zo droog dat ik het alleen in een knotje kon dragen.

- Lynet

De final wash

Nog voordat je begint met de curly girl methode, doe je een final wash. Het liefst gebruik je hiervoor een clarifying shampoo, maar ik heb zelf een shampoo met sulfaten, maar zonder siliconen gebruikt. Hiermee verwijder je alles uit je haar wat je krullen ‘tegenhoudt’. Ik gebruikte hiervoor de Europrofit everyday shampoo, verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister.

Daarna gebruik je een lekker haarmasker om je haar alvast weer te voeden. Door alle shampoos die je altijd gebruikt hebt, is je haar behoorlijk beschadigd en uitgedroogd. Daarna kun je met het stappenplan hieronder starten.

Stappenplan curly girl methode voor wavy haar

De curly girl methode maakt onderscheid in 8 soorten krullen. Van hele kleine krulletjes tot een grove slag. Mijn haar valt in de categorie ‘wavy’. En met dit type haar volg je soms net wat andere stappen in de methode. Zo laat je bij de andere haarstijlen bij voorkeur de conditioner zitten na het wassen, maar kun je dit bij wavy haar beter niet doen. Ik volgde het stappenplan uit het boek:

1 Maak je haar nat
Stap onder de douche terwijl je je haar met je handen vasthoudt. Je kunt eventueel ook een haarnetje dragen. De bedoeling hiervan is dat de zwaartekracht je haar niet slap en lusteloos kan maken.

2 Cleanse met conditioner
Bij de curly girl methode gebruik je geen shampoo, maar was je je haar met conditioner. Je start met masseren bij je slapen en je voorhoofd en werkt je weg – al masserend – door naar de bovenkant, de achterkant en tot slot de onderkant van je haar. Ik gebruik hiervoor de conditioner van Neutral.

Spoel de conditioner uit
Ook bij het uitspoelen is het belangrijk dat je je haar vasthoudt met je handen. Je maakt eigenlijk een (naar boven) knijpende beweging om het haar uit te spoelen.

Let op: je kunt stap 4 en 5 overslaan als je haar al gehydrateerd voelt na het cleansen van je haar.

3 Hydrateer met conditioner
Hydrateer je haar met conditioner. Je begint ongeveer bij het midden (bij de wortels) en verdeelt het tot de onderkant. Let erop dat je de conditioner niet aanbrengt op je hoofdhuid, omdat je haar hier snel futloos van kan worden. Heb je droge puntjes aan de zijkant van je hoofd? Dan kun je hier ook een klein beetje conditioner aanbrengen.

4 Kam en kneed je haar
Kam met je vingers door je haar terwijl de conditioner er nog in zit. Hiermee verwijder je de losse haren. Vervolgens kneed je je haar met je handen ‘omhoog’. Hiermee stimuleer je de krullen in je haar.

5 Spoel je haar uit
Spoel je haar uit. Ook nu is het belangrijk dat je je haar vasthoudt met je handen, terwijl je een (naar boven) knijpende beweging maakt. 
Bij de andere haarstijlen is het beter om iets of alle conditioner in het haar te laten zitten. Bij de wavy haarstijl, moet alle conditioner uitgespoeld worden, omdat het haar anders te zwaar wordt.

6 Droog je haar
Buig voorover en droog je haar met een microvezel handdoek of met een katoenen shirt. Knijp de krullen er alvast een beetje in en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk water uit je haar is.

7 Verstevig met gel
Na het drogen, verdeel je de gel over twee handen en knijp je dit in je haar. Zodra je de gel verdeeld hebt, kun je je hoofd weer rechtop houden en blijf je eraf tot het droog is. 
Je kunt er ook voor kiezen om je haar te föhnen met een diffuser terwijl je voorover gebogen staat (niet met een gewone föhn, want dan beschadig je je haar!).

8 Verwijder de gel cast
Als je haar helemaal droog is, verwijder je de gel cast uit je haar. Je gaat weer voorovergebogen staan en knijpt de gel er als het ware uit.

9 Stylen op de 2e dag
Na een nacht slapen op je krullen, zijn ze waarschijnlijk iets uitgezakt. Gebruik wat gel-spray in je haar en je zult zien dat je de krullen er zo weer in kunt knijpen. De gel-spray kun je overigens heel eenvoudig zelf maken. Mix hiervoor 1/2 cup gel met 1 cup kokend heet water.

Gebruikte producten

Ik kocht al mijn producten bij Kruidvat, maar de meeste producten zijn ook goed verkrijgbaar bij andere winkels en drogisterijen. Uiteraard zijn er nog heel veel andere producten mogelijk. Check hiervoor eens deze post op Facebook of deze site waar je de ingrediënten kunt controleren.

  • Final wash shampoo: Europrofit everyday shampoo
  • Haarmasker: Andrelon Kokosboost masker
  • Cleanse conditioner: Neutral Conditioner
  • ‘Zware’ conditioner: Inecto Pure Coconot Oil Conditioner
  • Gel: Wella New Wave Ultra Strong Rock & Hold Haargel

Het resultaat

En dan het moment van de waarheid: heb ik krullen gekregen? JA! Een flinke bos krullen voor iemand normaal gesproken met redelijk stijl haar door het leven gaat. Ik ben nog maar net begonnen, dus het zal nog wel even zoeken zijn naar wat voor mij het beste werkt, maar ik ben al erg blij met het eerste resultaat!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×